Essentials Zalando Zalando Cardigan Petite Cardigan Petite Petite Cardigan Essentials Essentials Zalando Zalando F0w6azqxA

Jobber du med oversettelser? I utgangspunktet skal det kreves inn MVA på alle tolke- og oversettelsestjenester, men det finnes unntak.

Det avgjørende er om oversettelsesarbeidet er kunstnerisk nok til å være unntatt MVA. Her skal vi gå gjennom flere eksempler på dette.

Oversettelser av litterære verk

Litterære åndsverk er unntatt MVA ifølge merverdiavgiftsloven §3-7. Åndsverksloven er utgangspunktet for hva som kan defineres som et åndsverk, men kort forklart betyr det at verket er originalt og kunstnerisk selvstendig. Det oppnår opphavsrettslig vern som følge av dette. Oversettelser av åndsverk regnes også som selvstendige åndsverk. De blir i prinsippet omfattet av det samme avgiftsunntaket som det opprinnelige verket.

Forutsetningen for at oversettelsesjobben skal være avgiftsunntatt er altså at originalverket, og dermed oversettelsen, har en viss kunstnerisk verdi. Oversettelser av kommersielle tekster, bruksanvisninger, tekniske manualer o.l. skal alltid faktureres med MVA.

I tillegg må det være en fysisk person som står som skaper av oversettelsen. Leveres oversettelsen av et AS eller annet upersonlig firma uten at en oversetter er spesifisert, skal det alltid faktureres med MVA.

Det er som alltid viktig at oppdragene dokumenteres og regnskapsføres med korrekte fakturaer som viser oppdragets natur og omfang, hva oppdraget gjelder, og hvem det er utført for slik at det fremgår tydelig hvorfor tjenesten skal være avgiftsunntatt. Se gjerne Conta Fakturas fakturaskole for mer info om hva som kreves av dokumentasjon. Hvis du er i tvil vil det alltid være lurt å spørre Skatteetaten eller regnskapsføreren din først.

Andre unntak:

 • Helsetjenester:
  Tolkeoppdrag i forbindelse med helsetjenester vil i mange tilfeller være unntatt, for eksempel hvis en tolk leies inn for å bistå ved besøk hos lege, sykehusopphold, eller andre tjenester som er definert som helsetjenester i i kapittel 5 og 10 av folketrygdloven.
 • Sosialtjenester:
  Her tas det utgangspunkt i URBAN TAILOR CASUAL URBAN TAILOR Blazer CASUAL Blazer TOM TOM TOM YYqrwE6. Avgiftsunntatte tolketjenester i denne sammenhengen er tjenester som omfattes av sosialtjenesteloven, barnevernloven eller barne og ungdomsarbeid i institusjoner som fritidsklubber, feriekolonier og lignende.
 • Undervisning
  Undervisningstilbud er avgiftsunntatt etter merverdiavgiftsloven § 3-5 og hvis oversettelser eller tolking inngår en slik tjeneste, vil den også mest sannsynligvis være unntatt. Forutsetningen er at tolkingen er et nødvendig ledd i undervisningen.

Oppdatering 04.08.2017: I en tidligere versjon av artikkelen skrev vi at bare oversettelser laget av forfatteren av originalverket kan faktureres uten merverdiavgift. Det riktige er at hvilken som helst oversetter skal fakturere uten MVA hvis oversettelsen har verkshøyde (tilstrekkelige litterære kvaliteter). Har originalverket verkshøyde, får automatisk oversettelsen det også.

Kilder: Infoskriv fra Skattetaten: 1. Merverdiavgift på tolke- og oversettelsestjenester (Bluser Anna Anna Field Field aUBCOPZa)  2. Merverdiavgift på oversettelsesarbeid (Bluser Anna Anna Field Field aUBCOPZa)

Zalando Essentials Essentials Zalando Cardigan Petite Zalando Zalando Petite Cardigan Petite Essentials Cardigan 6 kommentarer

 • Jonathan sier:

  Hei, og takk for info!

  En ting som var ikke med ovan gjelder utenlandske oppdrag, altså når det er en utenlandsk firma utenfor merverdiavgiftsområdet som skal betale for tolke- og oversettelsestjenester.

  Slik jeg har forstått det etter samtale med Skattetaten, er tjenesten da fritatt fra MVA-plikt iht:

  (1) Omsetning av tjenester som helt ut er til bruk utenfor merverdiavgiftsområdet, er fritatt for merverdiavgift.

  Altså, det er da kun norske kunder som må betale MVA.

  Stemmer det?

 • Hei Jonathan!

  Bra at infoen kunne komme til nytte.

  Du har rett i at alle tjenester og varer som utelukkende er til bruk i utlandet er unntatt for MVA. Det kan være lurt å skrive at dette er årsaken i en eventuell faktura (som sikkert også da skal ha utenlandsk adresse).

 • Cocktailkjole DRESS VMLUNA Vero Moda SHORT ZtIIOq
 • Pia Sava sier:

  Hei!

  Jeg jobber med oversettelse engelsk til norsk. For det meste innhold på nettbutikker for en utenlandsk kunde (USA). Skal jeg kreve mva av kunden min?

  Jeg startet med dette i fjor høst, og kom ikke over 50 000 krs grensa før nyttår. Men jeg kom i skade for å kreve mva av kunden jeg hadde da likevel (faktureringssystemet var sånn). Det er en norsk kunde, men jeg skulle vel ikke ha krevd mva? Jeg er jo under den 50 000 krs grensa, og skal ikke levere næringsoppgave nå, såvidt jeg har forstått det. Men denne momsen må jeg vel betale inn. Hvordan gjør jeg det?

 • Atle Hansson sier:

  Hei Pia! Hvis ikke nettbutikken til kunden din rettes spesifikt mot nordmenn, skal ikke omsetningen ha MVA. Men hvis nettbutikken markedsfører seg direkte til nordmenn, er tjenesten å anse som benyttet på norsk territorium, og skal da ha MVA. Hvis kunden er et norsk firma (eller privatperson) skal du alltid fakturere MVA uansett. Vanskelig å tolke hva du mener med at kunden først er utenlandsk og deretter norsk … Du må betale inn MVA som er krevd inn, det gjør du når du har registrert firmaet for MVA. Men det enkleste er å bare betale tilbaek MVA-en til kunden hvis det var ureglementert. Ring Skatteetaten siden dette er et spesialtilfelle.

 • Therese M sier:
  LASCANA Neglisjé LASCANA Neglisjé LASCANA Neglisjé Neglisjé LASCANA LASCANA LASCANA Neglisjé LASCANA Neglisjé XZqUw

  Hei,

  Jeg lurer på- som flere har skrevet ovenfor: Jeg oversetter filmer/serier for et utenlandsk firma- som da selvfølgelig skal brukes på norske nettsider som Netflix etc.
  Jeg forstår da at tjenesten av MVA- pliktig, selv om den utføres for et firma i utlandet.
  Det jeg lurer på er hvilken konto disse fakturaene skal faktureres mot i regnskapet? 6790?

  På forhånd tusen takk:)

 • Cardigan Zalando Essentials Petite Zalando Petite Petite Cardigan Cardigan Essentials Zalando Zalando Essentials Atle Hansson sier:

  Hei Therese, fakturaer blir regnskapsført på flere kontoer, en for momsen (2700 f.eks.), en for selve omsetningen (f.eks. 3000) og en konto i kundens navn (kundefordringer, 1500). Regnskapsprogrammet ditt gjør vanligvis dette automatisk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Zalando Cardigan Petite Essentials Essentials Zalando Essentials Zalando Cardigan Petite Petite Zalando Cardigan Zalando Petite Zalando Cardigan Essentials Essentials Cardigan Petite Zalando Essentials Zalando Petite Cardigan